Een gemeentelijk monument sterk verduurzaamd

Bij de restauratie van het monumentale C-gebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben het Erasmus Facilitair Bedrijf, CEAC Design Consortium en Breijer Bouw en Installatie afgesproken om de nieuwste innovaties toe te passen die bijdragen aan een schoner milieu. Dat is gelukt: het energieprestatielabel van het pand was F, en is nu B.

Het C-gebouw stamt uit 1968 en is een gemeentelijk monument. Met 23 collegezalen, de 15 meter hoge en ruim 100 meter lange hal en de werkplekken voor universiteitsmedewerkers wordt het pand elke dag druk gebruikt. Doel van de renovatie was om het C-gebouw weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Tegelijkertijd wilde de Erasmus Universiteit het pand flink verduurzamen. Door de intensieve samenwerking tussen de drie betrokken partijen is dat ook gelukt. Het energieprestatielabel van het pand was F, en is nu B. Op het dak is 3.300 m2 sedum geplant als isolatie. De 290 m2 zonnecollectoren leveren alle benodigde elektriciteit om de lampen in de collegezalen te laten branden. Met luchtkasten wordt warmte teruggewonnen. De luchtkwaliteit is sterk verbeterd door een vernieuwd klimaatsysteem. Alle technische installaties zijn vervangen door energie-efficiënte varianten. De ramen zijn beter geïsoleerd. Het pand is door dit alles niet alleen veel duurzamer geworden, maar ook veel comfortabeler.

BIM en integraal werken

Bij zowel ontwerp als uitvoering heeft Breijer gebruik gemaakt van een Bouw Informatie Model (BIM), een 3D-model van het pand. Dit hulpmiddel, dat tot nu toe eigenlijk alleen werd gebruikt in de nieuwbouw, maakt het mogelijk om faalkosten te voorkomen. BIM zorgt daarmee voor een verduurzaming van het bouwproces zelf. Breijer scoort daar nog beter in doordat het bedrijf alle disciplines in huis heeft en daardoor integraal, en dus veel efficiënter, kan bouwen. Dat is nu ook wetenschappelijk bewezen. Uit een onderzoek van TU Delft, TNO en de gemeente Rotterdam is gebleken dat de integrale manier van werken van Breijer bij de restauratie van het C-gebouw een positief effect heeft gehad op de uitstoot van CO2. De aanpak van deze renovatie scoorde het beste in vergelijking met andere projecten.