Drone preventie: ‘het luchtruim als 3e dimensie in veiligheid’
Drones zijn allang geen noviteit meer. Nederland telt nu ruim tweeduizend geregistreerde drones waarmee professioneel wordt gevlogen. Kijken we naar het totaal aantal dronebezitters in Nederland, dan lopen de cijfers snel op. Geschat wordt dat dit er meer dan 100.000 zijn. De snelle groei van het aantal drones, zowel recreatief als professioneel, brengt allerlei nieuwe (veiligheids)risico’s met zich mee. Trigion creëert veiligheid, ook in het luchtruim.
Integraal veiligheidsplan
Medische drones, brandblussende drones, bezorgdrones, internetdrones en natuurlijk drones met (beveiligings)camera’s; de toepassingen van dronetechnologie zijn eindeloos. Maar wat is het effect van al die drones in het luchtruim? Wat zijn de (veiligheids)risico’s en hoe wapen je je tegen drones? Dronetechnologie, dronedetectie en dronepreventie zijn onderdeel van de integrale veiligheidsoplossingen die Trigion biedt. “Steeds meer organisaties oriënteren zich op het luchtruim als een 3e dimensie in veiligheid”, zegt Menno van der Zalm, sales directeur bij Trigion. “Gevaar kan tegenwoordig ook via de lucht komen, daarvan zijn helaas genoeg voorbeelden: van een drone die landt op het dak van een bankgebouw en het betalingsverkeer platlegt tot drones die worden ingezet om bedrijventerreinen en goederenstromen te verkennen. Net als bij alle andere veiligheidsrisico’s, geldt ook voor drones dat het soort object, de locatie en de sector mede bepalen hoe reëel de dreiging is. De inzet, detectie en preventie van drones staan bij Trigion dan ook nooit op zichzelf, maar zijn altijd onderdeel van een veiligheidsplan.”
Wet- en regelgeving
Iedereen kan een drone kopen. De prijs en kwaliteit van beschikbare drones variëren sterk, van een speelgoeddrone van een paar tientjes tot een professioneel model van duizenden euro’s. Om het bezit en gebruik van drones te reguleren, zijn sinds 31 december 2020 nieuwe regels van kracht in de Europese Unie. Drones met een gewicht van 250 gram of meer moeten verplicht geregistreerd worden bij de RDW en de dronepiloot moet het in het bezit zijn van een vliegbewijs. Inmiddels staan er in Nederland zo’n 1.700 dronebezitters geregistreerd. Omdat er geen cijfers zijn over het totale aantal dronebezitters in ons land, is onduidelijk hoeveel mensen nog zouden moeten volgen. Ook al gelden er duidelijke regels waar drones mogen vliegen en hoe hoog, niet iedereen houdt zich eraan. Het aantal meldingen van illegaal droneverkeer neemt dan ook hand over hand toe evenals het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is in het opsporen en onderscheppen van drones.
DroneShield technologie
Sinds januari 2021 is de inzet van drones bij beveiligingstoepassingen fors uitgebreid. Zo mogen geautomatiseerde vluchten nu ook worden uitgevoerd buiten het directe zicht van een piloot. Dit biedt ruimte voor surveillance-activiteiten bij crowd management en in grote gebieden zoals havens en bedrijventerreinen. Trigion en ForcePro zullen dronetechnologie dan ook inzetten om de veiligheidsgraad bij klanten te verhogen. “De oplossingen die we onze klanten bieden, zijn gebaseerd op de DroneShield-technologie”, vertelt Van der Zalm. “In Nederland wordt DroneShield-technologie vooralsnog vooral ingezet voor dronedetectie. De technologie kent waardevolle toepassingen voor diverse (semi-)overheden zoals defensie en politie, maar ook (semi-)publieke organisaties die gevoelig zijn voor terreur of andere dreiging.”