Effectief bestrijden ‘nieuwe’ ziekenhuisbacterie vraagt óók ander schoonmaakprotocol
Een bacterie die al langere tijd bekend staat in zorginstellingen is ineens weer actueel: de pseudomonas aeruginosa. Het besluit van een vooraanstaand ziekenhuis om ‘waterarm’ te gaan verplegen heeft de besmetting weer terug op de kaart gezet bij veel instellingen. Minder vaak de kraan gebruiken is één remedie tegen de moeilijk te bestrijden ziekenhuisbacterie. Gom Zorg heeft een andere tactiek ontwikkeld die het risico op verdere verspreiding kan beperken: een aanpassing van het schoonmaakprotocol in sanitaire ruimten.
Pseudomonas aeruginosa komt van nature vooral in ziekenhuizen voor. De bacterie is resistent tegen antibiotica. Vooral patiënten met brandwonden en andere open wonden kunnen er last van ondervinden. Bij dit type wond kost het een bacterie relatief weinig moeite om het lichaam binnen te dringen. Zo kan de pseudomonas aeruginosa leiden tot infecties die vitale lichaamsorganen kunnen aantasten. Ook patiënten die aan taaislijmziekte CF leiden behoren tot een risicogroep. De bacterie kan hier infecties aan de longen veroorzaken die uiteindelijk de longfunctie kunnen aantasten.
Opspattend water
De bacterie houdt zich schuil in de afvoeren van wastafels en in afvoerputjes. Door opspattend water van een kraan kan de bacterie omhoog komen en zo een risico vormen als deze in contact komt met de huid van verplegend personeel. Ziekenhuizen onderkennen het risico: zo neemt een bekend academisch ziekenhuis al een proef met ‘waterarm’ verplegen. Daarbij wordt er gewerkt met geïntegreerde waslapjes en andere disposables als alternatief voor het handen wassen door verplegend personeel.
Ander reinigingsprotocol
Ook een ander reinigingsprotocol kan bijdragen aan het inperken van het besmettingsgevaar. Het Kenniscentrum Infectiepreventie (KIP) dat aan Gom Zorg is gelieerd, heeft daarom de schoonmaakoperatie het advies gegeven om een ander werkproces te hanteren in sanitaire ruimten. ‘In het huidige schoonmaakprotocol van sanitaire ruimtes wordt één microvezeldoek gebruikt, die meerdere malen wordt gevouwen’, zegt Marieke Steltenpool, medewerker hygiëne en kwaliteit bij Gom Zorg. ‘Daarbij werkt een schoonmaakmedewerker van schoon naar vuil. We beginnen dus bij de wasbak en eindigen bij de wc. Dat kan een risico vormen, omdat de schoonmaker dan vanaf het begin de bacterie als het ware doorsmeert. Daarom hebben we opdrachtgevers attent gemaakt op dit risico en bieden we aan om ná het reinigen van de wasbak verder te gaan met een schone microvezeldoek.’
Inmiddels is Gom Zorg bij meerdere ziekenhuizen overgestapt op het nieuwe schoonmaakprotocol in sanitaire ruimten.