201625apr

Omzet Facilicom in 2015 ruim 10% gegroeid

201625apr

facilicom

In 2015 zag Facilicom de geconsolideerde concernomzet significant groeien. Daarmee behaalde het familiebedrijf een recordomzet. De geconsolideerde omzet bedroeg in 2015 1.150 miljoen euro, tegen 1.030 miljoen euro in 2014. De nettowinst van het concern daalde echter wel door onder meer incidentele verliezen in bouw- en installatieprojecten en het faillissement van een van onze grote opdrachtgevers namelijk V&D. 

De facilitaire markten blijven over het algemeen krimpen in volume. Facilicom ziet echter ook nieuwe kansen. 'We zien dat in moderne kantoren hogere eisen worden gesteld aan facilitaire dienstverlening op het gebied van flexibiliteit, hospitality en beleving. Facilicom speelt op verschillende manieren in op deze marktontwikkelingen', vertelt Hans Gennissen, president directeur Facilicom Services Group. Het klantgerichtheidsprogramma dat door het hele concern is uitgerold heeft ertoe geleid dat klantgerichtheid veel sterker in de genen is verankerd. 'Daarmee zijn onze scores op gebied van klanttevredenheid fors gestegen, klanten ervaren bovendien echt een verandering bij ons management. Hiermee stijgt ook de retentie, en dat is cruciaal voor onze marktpositie'.   

Facilicom Facility Solutions en Breijer Bouw & Installatie samen verder als Facilicom Solutions 
De unieke positie die Facilicom heeft in integrale dienstverlening met alle specialismen in huis, is in 2015 verder uitgebouwd met de samenvoeging van Facilicom Facility Solutions en Breijer Bouw & Installatie tot één totaal integraal bedrijf: Facilicom Solutions. 'In 2016 wordt deze fusie verder geïmplementeerd en gaan klanten profiteren van de voordelen die een integrale organisatie biedt: naadloze dienstverlening gericht op de klantorganisatie in plaats van op de interne structuur van de leverancier. Ook in België krijgt deze manier van werken steeds meer vorm', vervolgt Hans Gennissen.   

Ook single servicebedrijven blijven doorontwikkelen
Natuurlijk blijven de single service bedrijven zich ook ontwikkelen om een voorsprong te behouden op de concurrentie. Gom en Trigion hebben in Nederland hun organisatie ingericht naar branches in plaats van regio's en sluiten daarmee beter aan bij de behoeften van de klanten. Cateringdivisie Prorest  werkt niet langer met rayonmanagers, maar met klantteams. Verder investeert Facilicom in niches, zoals evenementenbegeleiding en verkeersregelaars (Safety Group), en energiebeheer (overname Ploos Energieverlening). In België zijn ondernemingen overgenomen in installatietechniek, maar ook in receptiediensten (Manpower Receptiediensten).   

Facilicom ziet groeiperspectief in zorg en welzijn
In Nederland investeert Facilicom met Incluzio sterk in de zorg. 'De kerncompetenties die we in vijftig jaar hebben ontwikkeld in de facilitaire dienstverlening blijken goed aan te sluiten bij de behoeften van de zorgsector. In 2015 is met de zorgdivisie reeds een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 78 miljoen euro. Incluzio is in 2015 marktleider geworden in 'zorg op afstand' door twee overgenomen zorgcentrales toe te voegen aan het reeds bestaande onderdeel De ZorgCentrale.nl. Dankzij het veel grotere volume kan fors worden ontwikkeld in nieuwe technieken. In de zorg en ondersteuning heeft Incluzio stevige voet aan de grond gekregen met grote contracten in onder andere Utrecht, Rotterdam en de kop van Noord-Holland, aldus Hans Gennissen. 

Meer informatie vind je terug op Facilicom jaarverslag 2015.