201513mei

Ontwerp nieuwe gerechtsgebouw Breda gepresenteerd

201513mei

Kern van de opdracht is dat een aansprekend, eigentijds gebouw tot stand wordt gebracht. Een samenhangend geheel, bestemd voor drie afzonderlijk herkenbare organisaties. Gezagwekkend maar tegelijk ook toegankelijk en in een veilige omgeving. Het ontwerp van architect Rob Hootsmans werd dinsdagmiddag gepresenteerd in podium Bloos in Breda.

Voorafgaand aan de presentatie werd de bouwovereenkomst getekend door het Rijksvastgoedbedrijf en bouwconsortium InBalans. Het consortium InBalans bestaat uit VolkerWessels, Facilicom en Macquarie Capital Group. De overeenkomst omvat behalve de bouw ook een onderhoudscontract voor dertig jaar.

Het nieuwe gerechtsgebouw wordt een van de blikvangers van het nieuwe stationsgebied in Breda. Het gebouw is gesitueerd op de hoek van de Stationslaan en de Belcrumweg, iets ten westen van het treinstation Breda. Met de bouw wordt gestart in februari volgend jaar. Oplevering is voorzien in het voorjaar van 2018.

Het gebouw gaat onderdak bieden aan drie organisaties: de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming.

"Het nieuwe gerechtsgebouw verbindt straks historie en toekomst in Breda," aldus burgemeester Paul Depla in een toespraak voor de gebruikers van het pand. "Jullie kijken uit op de Grote Kerk, terwijl de plek waar jullie werken de moderne stad symboliseert door onderdeel te zijn van Via Breda."

 

Animatie Gerechtsgebouw Breda