Wat is DBFMO?

DBFMO staat voor Design, Build, Finance, Maintain en Operate. Verschillende disciplines waar veel klanten behoefte aan hebben en die door Facilicom als één integraal pakket worden aangeboden. Dit doen wij samen met de eigen Facilicom-bedrijven of met externe partners in consortiumverband. Hoewel DBFMO veelal in de vorm van een Publiek Private Samenwerking (PPS) wordt gerealiseerd is Privaat - Privaat ook mogelijk.

Het grote voordeel van DBFMO is dat alle verantwoordelijkheden worden overgedragen aan marktpartijen met als bedoeling dat er meerwaarde wordt gerealiseerd. De projecten zijn van dezelfde kwaliteit tegen een lagere prijs of van betere kwaliteit tegen een gelijke prijs. Hierbij voldoet het ontwerp en contract volledig aan de wensen van de opdrachtgever en wordt het project sneller opgeleverd.

Daarnaast is DBFMO veelal een langdurig samenwerkingsverband, eendie meestal tussen de 15 tot 25 jaar ligt. Hierbij wordt u als opdrachtgever voorzien in een volledig geïntegreerde huisvesting en facilitaire exploitatie. DBFMO maakt een maximale integratie van disciplines bij uw nieuwbouw of renovatie mogelijk. De traditionele schotten tussen de disciplines als ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en facilitair exploiteren worden daarmee weggenomen.

U bespaart met DBFMO op uw kosten, aangezien het pakket vanuit de levenscyclus wordt benaderd. Dat betekent dat niet de eenmalige oprichtingskosten maar the total cost of ownership over de gehele periode leidend zijn. De meest gangbare vorm van PPS in Nederland is het zogenoemde DBFMO-contract.