Duurzaamheidscertificering met BREEAM-NL
Duurzaam Vastgoedmanagement helpt je bij het aanvragen van een BREEAM-NL certificaat. Ontdek de voordelen.
Kruimelpad
- Home
- duurzaam vastgoedmanagement
- vastgoedmanagement
- Duurzaamheidscertificering met BREEAM-NL
Bouw en installatie main menu
BREEAM-NL is een methodiek voor het verduurzamen van een gebouw of gebied. Als internationaal erkende standaard voor duurzaamheid biedt BREEAM-NL praktische handvatten voor verduurzaming.
De inmiddels veel toegepaste methode maakt de duurzaamheidsprestatie van vastgoed meetbaar en inzichtelijk. Facilicom is de expert in duurzaam vastgoed- en energiemanagement. We zijn volledig gespecialiseerd en gecertificeerd in BREEAM-NL in-use. We kunnen daarbij zowel de expert- als assessor-rol voor BREEAM-NL In Use projecten vervullen.
Wat is BREEAM-NL?
BREEAM is de afkorting van Building Research Establishment Environmental Assessment Method. BREEAM-NL is de integrale Nederlandse beoordelingsmethodiek voor een duurzaam gebouwde omgeving. De methodiek geeft inzicht in de duurzaamheidsprestaties van een nieuw gebouw, bestaand gebouw of gebied. Het systeem toetst de duurzaamheidsprestaties van gebouwen in brede zin. Daarbij wordt er gekeken naar onderdelen als energie, vervuiling, transport en water. BREEAM-NL In Use (de richtlijn voor een bestaand gebouw) is een bovenwettelijke certificering en daarmee niet wettelijk verplicht om uit te voeren.
Door een gebouw te beoordelen met BREEAM krijgt een gebouw een kwalificatie. Een hogere kwalificatie betekent meer punten en een hogere duurzaamheidsprestatie. De kwalificaties bieden de mogelijkheid om assets binnen de vastgoedportefeuille te vergelijken, maar tegelijkertijd zegt het ook iets over de duurzaamheid van het gebouw.
In 2009 is BREEAM-NL in Nederland ingevoerd als certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. De basis van BREEAM-NL is een methodiek die is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. Dat zie je terug in het eerste deel van de afkorting: Building Research Establishment (BRE) is de naam van de Britse methode-ontwikkelaar van BREEAM.
Meer weten over de BREEAM-NL certificering?
Nederlandse beheerder BREEAM
Zoals hierboven toegelicht, komt het BREEAM-keurmerk van origine uit het Verenigd Koninkrijk. De internationale richtlijn wordt nog steeds beheerd door de Britse Building Research Establishment (BRE). Wereldwijd zijn er meer dan 600.000 projecten gecertificeerd conform BREEAM en er zijn meer dan twee miljoen aanvragen voor certificering.
Dutch Green Building Council (DGBC) is de onafhankelijke stichting die het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk heeft ontwikkeld voor Nederlandse gebouwen en gebieden. DGBC beheert BREEAM-NL onder licentie van BRE Global Ltd. DGBC is formeel door de BRE erkend als ‘National Scheme Operator’ (Schemabeheerder). Deze onafhankelijke organisatie verstrekt certificaten aan projecten waarvan de mate van duurzaamheid is beoordeeld volgens vooraf gestelde criteria die zijn vastgelegd in een Beoordelingsrichtlijn (BRL).
Bij een BREEAM-NL project is DGBC het eerste aanspreekpunt voor vragen.
Wist je dat...
Wereldwijd zijn er meer dan 600.000 projecten gecertificeerd conform BREEAM en er zijn meer dan twee miljoen aanvragen voor certificering.
Wat heb je aan BREEAM-NL?
BREEAM-NL geeft inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie. In de eerste jaren lag de nadruk op energie en gezondheid. Tegenwoordig spelen daarnaast circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit een steeds grotere rol.
BREEAM-NL is internationaal erkend en bestaat al sinds 2009. En wordt veel toegepast. Deze factoren hebben eraan bijgedragen dat BREEAM-NL door de markt op waarde wordt geschat. Een logische omarming, want met BREEAM-NL werk je zichtbaar en meetbaar aan de duurzaamheidsambities van je organisatie. Een hogere BREEAM-NL score maakt een gebouw bovendien aantrekkelijker voor investeerders en huurders, wat je terugziet in de waardevermeerdering.
Hoe werkt BREEAM-NL?
Facilicom streeft naar een eerlijk en duurzaam advies, dat past bij de doelstellingen van jou als opdrachtgever. Na uitbrengen van ons advies weet je wat je kan verwachten van een concreet doel, in lijn met jouw ambitie.
Voor een BREEAM-traject doorlopen we de volgende stappen:
- Quickscan
In de quickscan-fase toetsen we het gebouw en de documentatie aan de richtlijnen van BREEAM-NL In Use. We bezoeken de locatie en maken een scan van de compleetheid en de kwaliteit van de documentatie.
Na de quickscan heb je inzicht in de behaalde score en weet je per credit wat voldoet, wat nodig is voor certificering en wat ontbreekt.
- Advies
Na de quickscan kunnen we een advies geven. Deze stemmen we af op je wens en je vraag. Vraagstellingen waar je aan kunt denken zijn:
- Certificering; hoe pak ik dat aan?
- Hoe realiseer ik de gewenste ambitie?
- Wat kosten de verbetermaatregelen die nodig zijn om de gewenste ambitie te realiseren en blijvend te onderhouden?
- Ik wil een nieuwbouw ontwikkelen met de in-use richtlijn; hoe kan ik dat het beste doen?
- Ik wil een portfolio certificeren; hoe kan ik dat het meest efficiënt doen?
- Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op, dan helpen we je graag verder met jouw vraagstuk.
Bovenstaande stappen kunnen al genoeg inzicht bieden om aan de slag te gaan, maar is er ook behoefte aan een certificering? Dan kan Facilicom het certificeringstraject voor BREEAM-NL In Use begeleiden.
- Certificering
Als er behoefte is aan het certificeren van een gebouw of portfolio kunnen we je daarbij ondersteunen. Dat doen we door het al aanwezige BREEAM-team te ondersteunen of door te voorzien in gehele ontzorging van het traject.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Begeleiding van de uitvoering van verbetermaatregelen
- Verzameling van documentatie
- Schrijven van onderbouwingen
- Begeleiding van het traject (projectmanagement)
We hebben een uitgebreid netwerk, waardoor we je goed kunnen helpen om de juiste assessor te vinden.
Waarom kiezen voor BREEAM-NL?
- Duurzaam
BREEAM-NL biedt inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestaties van je project. Niet alleen op het gebied van energieverbruik, maar in alle relevante aspecten van duurzaamheid. Dit stelt je in staat om op een zichtbare en meetbare manier bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen van je organisatie.
- Kostenbesparend
Een duurzaam gebouw levert aanzienlijke besparingen op in operationele kosten. Daarnaast zijn duurzame projecten aantrekkelijk voor huurders en gebruikers, wat de waarde van het gebouw verhoogt.
- Gezond
Een BREEAM-NL gecertificeerd gebouw staat garant voor een gezonde leef- en werkomgeving. Hierbij wordt zorgvuldig gelet op aspecten zoals binnenklimaat, ventilatie en de vermindering van vluchtige organische stoffen. Een gezonde werkomgeving draagt direct bij aan het welzijn en de productiviteit van de gebruikers.
- Toekomstbestendig
Een toekomstbestendig gebouw is voorbereid op veranderende regelgeving en klimaatuitdagingen. BREEAM-NL zorgt voor duurzame oplossingen, waardoor je project klaar is voor de toekomst.
Opbouw BREEAM-NL richtlijnen
BREEAM-NL heeft drie richtlijnen:
1. Gebied: ontwikkeling en herontwikkeling gebieden
2. Nieuwbouw & Renovatie: utiliteitsbouw en woningen
3. In-Use: utiliteitsbouw en woningen in gebruik
Categorie | Doel |
Management | Stimuleren van duurzaam beheer tijdens de hele levenscyclus van de asset |
Gezondheid | Stimuleren dat de asset een gezonde, veilige, comfortabele en toegankelijke omgeving is voor gebouwgebruikers |
Energie | Stimuleren van vermindering van energiegebruik, door het waarderen van gebouwen met een laag energiegebruik en lage koolstofemissies (tijdens het gebruik) |
Transport | Stimuleren van de beschikbaarheid van de toegang tot lokale voorzieningen en duurzame transportmiddelen (zoals OV) |
Water | Stimuleren van duurzaam watergebruik in de exploitatiefase |
Materiaalstromen | Stimuleren van het behoedzaam en verantwoord gebruik van materiaalstromen, om de gevolgen van het gebruik van grondstoffen te verminderen |
Bestendigheid | Stimuleren van het inzichtelijk maken van een scala aan risico’s voor de asset en het perceel |
Landgebruik & Ecologie | Stimuleren bewustwording van de huidige en potentiële ecologische waarde van de asset en het perceel |
Vervuiling | Stimuleren van preventie en beheersing van zowel lucht-, bodem- als waterverontreiniging door het gebruik van de asset en het perceel |
Binnen deze categorieën zijn de credits verwerkt die betrekking hebben op de desbetreffende categorie. Met de credits scoor je punten. De gehele set aan credits bepaalt de score die op het certificaat komt te staan.
Er kan daarbij worden gekozen voor een certificering van alleen het gebouwgebonden deel (onderdeel Asset). Of voor het onderdeel Beheer, waarbij je de wijze waarop het beheer van het gebouw is georganiseerd ook beoordeelt.
Facilicom heeft een ambitieuze duurzaamheidsvisie. BREEAM-NL is voor ons een ideaal instrument om opdrachtgevers te ondersteunen die verduurzaming en waardevermeerdering nastreven.
Verschil tussen een BREEAM-expert en assessor
Voor een BREEAM-NL certificering zijn twee rollen van belang, namelijk de BREEAM-NL expert en de BREEAM-NL assessor. De BREEAM-NL expert adviseert over het certificeren met BREEAM-NL en verzamelt de benodigde documentatie voor het certificeringstraject, zodat de informatie klaarstaat voor de certificering. De BREEAM-NL assessor beoordeelt een project (onafhankelijk) op basis van de criteria van het BREEAM-NL keurmerk en is verantwoordelijk voor het toekennen van de certificering. De assessor gebruikt hiervoor de onderbouwingen en documentatie die door de BREEAM-NL expert zijn verzameld.
Neem contact op voor BREEAM-NL certificering
Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier hiernaast. Binnen enkele dagen kan je van ons reactie verwachten.