Energielabels van A tot G
Het energielabel van je gebouw duidt aan hoe zuinig en milieuvriendelijk je te werk gaat. Haal je een G? Dan huis je in een energieverslindend gebouw. Een energielabel A duidt, niet verrassend, net op een heel energiebesparende huisvesting. Dat is goed nieuws, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Maar welk label heeft jouw utiliteitsgebouw? En hoef je dat zelfs te weten?
3 redenen waarom je een energielabel nodig hebt
1. Een dak boven je hoofd
Je hoort het overal gonzen: vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. In concrete cijfers? 225 kWh verbruik per vierkante meter per jaar. Verbruik je meer, dan verspeel je onherroepelijk alle recht om je gebouw nog als kantoor te gebruiken. Op dit moment voldoet maar 40% van de kantoren aan deze eisen. In realiteit ligt dat cijfer waarschijnlijk hoger. 30% van de bedrijven weet niet eens aan welk label ze voldoen. Met andere woorden: doet niemand iets, dan staat bijna de helft van de bedrijven binnenkort op straat. Daar mag het milieu blij mee zijn, maar je kan moeilijk je teamvergaderingen in de gietende regen houden, toch?
2. Je bent begaan met de planeet
Industrie en bedrijven pompen het grootste deel van de CO2-uitstoot in de lucht. Net daarom neemt elk toekomstgericht bedrijf en ondernemer duurzaamheid op in zijn missie en langetermijnvisie. Het is zeker een nobel streven naar een duurzame en milieuvriendelijke toekomst. Door ons te houden aan wetgevingen bouwen we een dijk tegen verdere klimaatverandering. Zeker in Nederland, waar het water ons hoe dan ook aan de lippen staat, zijn we niet gediend met een stijgende zeespiegel. Vissen die aan onze voeten knabbelen, dat houden we toch liever exclusief voor reizen in Zuid-Oost Aziƫ.
3. Happy people + duurzaamheid = winst
Besparen op energiekosten is een mes dat aan beide kanten snijdt. Enerzijds, en voornamelijk, is onze planeet hierbij gebaat. Anderzijds verzeker je met een duurzaam gebouw de gezondheid van werknemers en een hoger werkcomfort. Het is een wet die luidt als een klok: hoe hoger het werkcomfort, hoe lager het ziekteverzuim en hoe productiever en gemotiveerder een werknemer. Jouw Chief Happiness Officer? Dat is gewoonweg je eigen gebouw.
Energielabel C zorgt dus voor 3-in-1 garantie:
- Garantie op een dak boven je hoofd
- Garantie op een leefbare planeet
- Garantie op werkgeluk en productiviteit
Facilicom Energiemanagement to the rescue
Redenen genoeg dus om te werken aan je duurzaamheid en zo snel mogelijk energielabel C te halen. Daarvoor werkt Facilicom Energiemanagement graag met je samen. Nadat we onze berekeningen hebben losgelaten op jouw organisatie, kunnen we pinpointen welk energielabel je op dit moment zou halen volgens NTA 8800. Dit is de nationale bepalingsmethode voor energieprestatie die sinds 1 januari 2021 van kracht is. Op basis hiervan tekenen we concrete verbetermogelijkheden uit:
- verbeteren naar label C, het minimum voor 2023
- verbeteren naar label A, het minimum voor 2030
- of zelfs CO2-neutraal! Dan heb je voor een lange tijd onze hulp niet meer nodig. Jammer voor ons, goed voor jou.
Klaar voor de toekomst?
Pas als onze voorstellen gevolgd zijn, gaan we over op een officiƫle audit van je energielabel. Maar op dat moment is dit nog maar een formaliteit, want je bent zeker dat je zal voldoen aan de Europese wetgeving. Dus verspil geen tijd, haal zeker de deadline van 2023, en zorg ervoor dat je ook morgen knus binnen kan blijven werken.