We hebben veel positieve reacties op dit bericht ontvangen. Gom heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en deze ontwikkeling zou dan ook een mooie aanvulling zijn. Maar.. als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Ben jij in onze 1 april grap getrapt? Weten hoe Gom écht bijdraagt aan duurzaamheid? Lees meer over onze Sustainable Development Goals.
Met een nieuw revolutionair procedé maakt Gom van gebruikte koffiebekertjes en koffieprut nieuwe microvezeldoekjes. Voor dat doel komt er op de grotere locaties waar Gom schoonmaakt een speciaal ontwikkelde 3D-printer te staan. Het concept is een doorbraak op het gebied van recycling. ‘Je praat toch gauw over miljoenen koffiebekertjes die anders worden weggegooid’, zegt Ad van Poppel, directeur kwaliteitszorg van Gom. De eerste 3D-printer op locatie wordt aanstaande donderdag officieel in gebruik genomen.
Aan research and development is ruim twee jaar in stilte gewerkt. Gom heeft hiervoor samengewerkt met het Institute of Applied Sciences in het Amerikaanse Atlanta. Medewerkers van Gom die bij de ontwikkeling betrokken zijn geweest hebben een geheimhoudingsverklaring getekend dat hen verplichtte met niemand over de innovatie te praten. De 3D-printer die uiteindelijk is ontwikkeld wordt door Gom exclusief op de Nederlandse markt aangeboden.
Gemiddeld zijn er 30 tot 40 koffiebekertjes nodig om één nieuw schoonmaakdoekje te produceren. Ad van Poppel: ‘Het exacte aantal is afhankelijk van de toevoeging van de hoeveelheid koffieprut. Uit de praktijkproeven is gebleken dat er verschillen bestaan tussen de soorten koffiebonen. Met de prut van de Arabica-koffieboon heb je wat meer bekertjes nodig, gebruik je Robusta dan kan het met minder.’ Aan de kwaliteit van de kartonnen bekertjes worden geen eisen gesteld.
Vergelijkbare kwaliteit microvezeldoekjes
De printer doet er ongeveer 12 minuten over om één doekje te printen. De samenstelling van het gerecyclede microvezeldoekje is vergelijkbaar met de bestaande kwaliteit. ‘Voorop stond dat we uiteraard geen concessies wilden doen aan de kwaliteit van het materiaal. De gerecyclede doekjes nemen goed stof af. En wat onze schoonmakers opvalt - hoe treffend - is dat ze vooral goed zijn om koffievlekken van bureaus te halen.’
Efficiëntere verwerking
Gom verwacht dat de introductie in een grote behoefte gaat voorzien. Een betere verwerking van kantoorafval staat bij veel opdrachtgevers hoog op de duurzame agenda, weet Ad. ‘We hebben daarvoor wel een concept met gescheiden afvalunits beschikbaar, maar dan moet het kantoorafval nog steeds worden vervoerd en elders worden verwerkt. Als we nu al de koffiebekertjes en het prut uit de afvalstroom kunnen halen, scheelt dat ongelooflijk veel CO2. Je praat over miljoenen koffiebekertjes en duizenden kilo’s prut, alleen al op jaarbasis.’
Gom gaat het stationeren van de 3D-printers kostenneutraal aanbieden. Opdrachtgevers die het apparaat gaan gebruiken betalen niets voor het gebruik. De eerste printer wordt donderdag in Schiedam geïnstalleerd op locatie.