Zorg

Infectiepreventie staat hoog op de agenda van de Nederlandse zorginstellingen. Die conclusie kon worden getrokken na een meer dan geslaagde Zorgdag van Gom Zorg. Het ging niet alleen over risico’s, maar ook over nieuwe manieren om infecties in te perken. Met name de inzet van probiotica - goedaardige bacteriën - bleek een onderwerp voor een vruchtbare discussie. Opdrachtgevers lijken over de koudwatervrees heen.

Het beperken en bestrijden van infecties is een aansprekend thema, aan de opkomst te oordelen. De bijeenkomst waarvoor het Meander Ziekenhuis in Amersfoort gastheer was trok 40 geïnteresseerden; specialisten van klanten en prospects uit de zorg, maar ook adviseurs vanuit intermediairs. Die belangstelling heeft alles te maken met de strenge protocollen en richtlijnen ten aanzien van infectiepreventie in Nederland.

Goedaardige bacteriën

Een van de vernieuwende mogelijkheden is het gebruik van probiotica. Daarbij krijgen schoonmakers in de zorg de onzichtbare hulp van goedaardige bacteriën. Die voeden zich met de biofilm die langzaam maar zeker ontstaat op oppervlakten: een laag van micro-organismen die ook de voedingsbron van schadelijke  bacteriën is. Het elimineren van die voedingsbron verhoogt het hygiëneniveau in de ruimte enorm. ‘Probiotica leent zich voor de inzet in sanitaire ruimten, maar het is ook een bruikbaar middel in de algemene ruimten. We voegen het bijvoorbeeld als reinigingsmiddel toe in de schrobmachine voor de vloeren’ zegt Geoffrey Nouws, senior accountmanager bij Gom Zorg.

‘Zorg redelijk behoudend’

Daarmee lijkt probiotica een ideale toevoeging aan het schoonmaakprogramma. Maar, zegt Geoffrey, ‘we zijn er inmiddels al een kleine vier jaar mee bezig om het op de kaart te krijgen. De zorg is wat dat betreft nog redelijk behoudend. Iets wat nieuw is, is toch een beetje eng. Het gaat nog stap voor stap. Medisch specialisten willen graag onderbouwd bewijs. Daarom waren we blij dat er ervaren gebruikers onder de aanwezigen waren. Zij konden de anderen informeren over hun ervaringen’. Ook collega Henny Stoelhorst, klantmanager cure bij Gom Zorg, had zo’n succesverhaal: over de inzet van probiotica bij het Deventer Ziekenhuis.

 

Namens gastheer Meander MC gaven infectiedeskundigen Sharine Axson en Hetty Snijders een kijkje achter de schermen van het Meander. Charlotte Vlasdijk van infectiepreventiespecialist Tense & Nolte vertelde meer over de samenwerking met Gom Zorg, via het Kenniscentrum Infectiepreventie. Marieke Steltenpool lichtte toe hoe Gom Zorg deze kennis overbrengt naar onze medewerkers op de werkvloer. En ook Robin Temmerman van Chrisal, fabrikant van de probiotische reinigingsmiddelen, hielp mee om de kennis over het toepassen en de werking van probiotica van de deelnemers te verhogen.

Beter hygiëneniveau

Geoffrey: ‘Er werden veel kritische vragen gesteld. En dat is wat mij betreft alleen maar goed. Samen komen we verder. De één is al bekend met de voordelen van probiotica, de ander zegt: misschien moet ik het toch maar eens voorzichtig gaan proberen. Het is geen wondermiddel waardoor je nooit meer hoeft te desinfecteren. Maar het draagt wel bij aan het verbeteren van het hygiëneniveau. Daarnaast helpt het bij het laten verdwijnen en voorkomen van nare luchtjes binnen de zorginstellingen.’