Veiligheid staat bij Gom Logistiek hoog op de agenda. Om het veiligheidsbewustzijn ook op de werkvloer te vergroten, volgden rayonleiders Monique Hazelaar, Bas Vennix, Raemon van Wegen en Hanane Boujraid vorig najaar de opleiding tot Basis Veiligheidskundige. Het is een van de voorbeelden hoe Gom ook echt werk maakt van veiligheid. Op 22 februari kregen ze tijdens het rayonleidersoverleg onder het genot van koffie en gebak hun diploma’s uitgereikt. Vanuit Gom en opleidingsinstituut Kader werd waardering uitgesproken voor de geslaagden. Er werd tegelijkertijd nogmaals benadrukt hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is.
Ad van Opstal, key accountmanager bij Gom Logistiek en de leidinggevende van Raemon en Hanane, was bij de uitreiking aanwezig: “Met name in de logistiek is veiligheid erg belangrijk. In warehouses heb je te maken met rondrijdende heftrucks, stootgevaar, knelgevaar en allerlei andere veiligheidsrisico’s. Een veilige werkomgeving is niet alleen belangrijk voor ons en onze mensen; het is ook belangrijk voor het imago van de klant. Daarom willen we dat hier veiligheidsambassadeurs rondlopen, die zorgen dat dit thema op de werkvloer echt gaat leven. Er lopen nu dus al vier van dat soort ambassadeurs bij Gom Logistiek rond. Een goed begin!”
Rayonleiders Raemon van Wegen, Monique Hazelaar en Bas Vennix met hun diploma, omringd door hun leidinggevenden en docent.
Voorbeeldrol
Basis veiligheidskundigen zijn in staat veiligheidsrisico’s op de werkvloer te signaleren en passende maatregelen te nemen. “Ze voorkomen hiermee niet alleen zelf ongelukken, maar vervullen ook een voorbeeldfunctie voor het veilig uitvoeren van risicovolle werkzaamheden door anderen“, legt Ad uit. Verder kan een veiligheidskundige optreden als gesprekspartner voor de veiligheidskundige aan klantzijde. “Want als je dezelfde taal spreekt, krijg je sneller dingen voor elkaar”, aldus Ad.
10x Bewust Veilig
Om het bewustzijn op het gebied van veiligheid bij medewerkers te vergroten is Facilicom-breed ook het programma ‘10x Bewust Veilig’ gestart. In een code met tien onderdelen wordt op een overzichtelijke manier weergegeven wat medewerkers kunnen doen om veilig te werken. Onderdelen als: ik spreek iemand aan bij een onveilige situatie, ik meld onveilig gedrag, ik weet wat ik moet doen in geval van nood. Ieder kwartaal wordt een van de onderdelen eruit gelicht en besproken met de medewerkers.
Ook krijgen de medewerkers een hardcopy van de code mee in begrijpelijk Nederlands, Engels, Turks of Arabisch. En het programma wordt uitgedragen naar klanten, door hen erover te vertellen. Ad: “Je ziet dat het thema veiligheid hierdoor steeds meer gaat leven, bij onszelf en bij de klant. En dat moet ook. Flexibiliteit is binnen de logistiek een vereiste, maar voor ons staat veiligheid op 1: het uitgangspunt is dat de schoonmaker aan het einde van de werkdag weer veilig thuiskomt.”
Meer weten?
Benieuwd hoe wij je kunnen helpen met de schoonmaak in een logistieke omgeving?
Neem een kijkje op onze pagina: