Gom staat met ingang van dit jaar op de tweede trede van de prestatieladder socialer ondernemen (PSO). Die upgrade heeft Gom onder meer te danken aan de geïntensiveerde samenwerking met een aantal sociale partners in de keten. Naast circulair en klimaatneutraal ondernemen hecht het schoonmaakbedrijf - 8.500 medewerkers groot - vooral aan inclusief ondernemen.

HR-directeur Marjolein Reijs en HR-business partner Shareen Peneux met certificaat in handen

HR-directeur Marjolein Reijs en HR-business partner Shareen Peneux

Buitengewoon

Binnen facilitair dienstverlener Facilicom Group, waar Gom onderdeel van is, bestaat sinds 2019 ook een eigen bedrijf om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten: Buitengewoon. Door onder andere de samenwerking met Gom heeft Buitengewoon zelfs een Europese erkenning opgeleverd. Bij de European Cleaning and Hygiene Awards was er die onderscheiding voor de prestaties op het gebied van diversiteit.

Doel: bovenste trede

Door meer in te zetten op andere samenwerkingsverbanden is de stap omhoog gemaakt op de prestatieladder. Daarvoor heeft Gom nog meer de banden aangehaald met dienstverlener Robidus, dat actief is op het gebied van arbeidsparticipatie. Ook zijn de lijnen verkort met werkgeversservicepunten, het UWV en SW-bedrijven. 'Uiteindelijk is het doel om door te stoten naar de bovenste trede van de prestatieladder. Met die onafhankelijke toetsing willen we onze relaties laten zien dat we bijdragen aan sociaal ondernemen. Daarnaast willen we door het uitdragen van het certificaat andere bedrijven stimuleren om socialer te ondernemen. Er zijn al enorm veel bedrijven die het doen, maar er mogen er altijd meer bij’, zegt hr-directeur Marjolein Reijs van Gom.



De prestatieladder socialer ondernemen is een meetinstrument om de sociale prestaties van ondernemingen in kaart te brengen. De methodiek is ontwikkeld door TNO. Inmiddels geldt het PSO-certificaat als de landelijke norm op dit gebied.