SROI maakt grote impact én is waardevol voor onze organisatie

Als je als bedrijf de ambitie hebt om een waardevol werkgever te zijn, span je je ook in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Dat vraagt wat van je organisatie, maar je krijgt er nog veel meer voor terug. Zoals in het praktijkvoorbeeld van Rahim en Michael, die als statushouders anderhalf jaar geleden begonnen als glazenwasser bij Gom Specialistische Reiniging. In een samenwerking met o.a. het huidige BWorkz begonnen drie kandidaten aan een traject, dat voor twee van hen resulteerde in een vast contract.

Marcel van Woudenberg, Coördinator Glas & Gevel Amsterdam & Den Haag is als leidinggevende betrokken bij de begeleiding van beide statushouders. Hij is er zeer positief over: “Michael en Rahim willen heel graag en pakken het werk goed op. Daar ben ik blij mee, wij willen hen graag een kans geven. ” 

Frans Jordi, Productgroepmanager Glas en Gevel bij Gom Specialistische Reiniging beaamt dit. “Bij ons bedrijf hanteren we als uitgangspunt: als je kunt werken en je wilt graag, dan is er voor jou een plek bij ons. Wat je achtergrond ook is. Drie kandidaten kwamen via Syrië naar ons land. Twee van hen zijn nu succesvol binnen ons bedrijf, de derde kandidaat wilde toch liever een andere richting op. Dat kan natuurlijk.”

Er komt veel bij kijken om deze kandidaten te begeleiden, maar bij Gom Specialistische Reiniging doen ze dit graag. “Deze collega’s hebben een totaal andere basis dan veel sollicitanten uit Nederland. Als je met hen praat, hoor je verhalen van wat ze hebben meegemaakt. Dat raakt je. Maar het geeft ook extra motivatie om hen een kans te geven, en zoals je ziet krijg je er ook nog eens goede medewerkers voor terug. En als je dan merkt hoe dankbaar zij zijn voor deze kans, dan word ik daar zelf ook blij van.” 

De begeleiding houdt niet op bij vaktechnische skills, vindt Frans: “Wij helpen hen ook bij het leren van de Nederlandse taal bijvoorbeeld en het behalen van hun Nederlandse rijbewijs. Natuurlijk hebben ze daar tijdens hun werk veel baat bij. Ze geven aan dat ze, als ze de Nederlandse taal eenmaal beter spreken, ook graag de vakopleiding tot glazenwasser willen volgen. Maar beheersing van de Nederlandse taal helpt hen ook om zich in ons land beter te kunnen redden in hun privéleven. Mooi toch?”

Speelt de arbeidsmarktkrapte een rol bij de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt? Frans: “Wij hebben net als veel bedrijven uiteraard mensen nodig, dat is waar. Maar vanuit deze doelgroep vraagt de begeleiding veel vanuit je organisatie. Dat moet je graag doen, je moet het voelen als een verantwoordelijkheid. Het komt vooral echt voort uit het maatschappelijke, sociale karakter van ons bedrijf. Er zijn veel initiatieven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden en een plek te geven binnen Gom. In dit geval ontstond het via de gemeente Haarlemmermeer, maar we willen het ook in andere gebieden kunnen. Daarom werken we samen met instanties als Nelis, ons eigen Buitengewoon en andere partijen. Want wij geloven er echt in dat voor iedereen die wil en kan, er mogelijkheden zijn. De impact binnen je organisatie is groot, maar de positieve impact op deze mensen is immens veel groter. Je moet dit als organisatie willen. Dat je dan ook bij opdrachtgevers vraagt om in de beginfase met een iets andere bril te kijken naar de skills van deze kandidaten dan bij onze ervaren krachten, vergeten we ook niet.”

een glazenwasser van Gom Specialistische Reiniging van binnenuit gezien in een hoogwerkerbakje, die de ramen zeemt

De foto's bij dit artikel zijn archieffoto's; de mensen op deze foto's zijn niet de personen genoemd in het artikel.


 

Gevlucht naar Nederland

Michael Birbane (33) en Rahim Barry (44) zijn afkomstig uit Guinee en Soedan. Zij zijn respectievelijk zeven en negen jaar geleden via Syrië naar Nederland gevlucht. Ze wonen in Hoofddorp en zijn ongeveer anderhalf jaar geleden via de gemeente Haarlemmermeer bij Gom Specialistische Reiniging terecht gekomen.

Rahim: “Bijna negen jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen. In het begin werkte ik bij een ander bedrijf in Hoofddorp als glazenwasser. Daar werkte ik vier dagen in de week en kreeg ik één dag in de week les om het vak van glazenwasser te leren. Via de gemeente ben ik daarna bij Gom aan de slag gegaan. Dit ging heel goed. Ik heb nu een vast contract en Gom helpt mij bij het leren van de Nederlandse taal. Ik vind het werk en de collega’s heel erg leuk.”

Na een proeftijd en tijdelijk contract zijn Michael en Rahim nu allebei in het bezit van een vast contract bij Gom Specialistische Reiniging. Op dit moment volgen ze, naast hun baan als glazenwasser, een cursus om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en starten ze binnenkort met rijlessen.

Michael: “Toen ik via de gemeente bij Gom mocht werken, ging ik gelijk aan de slag als glazenwasser. Dit is nu bijna 1,5 jaar geleden. Ik leerde het werk van mijn collega’s. Ik heb nog geen speciale vakopleiding voor glazenwasser gehad, maar die wil ik in de toekomst wel graag volgen. Het gaat heel erg goed en ik vind het leuk. Ik ben blij dat ik een baan heb, ik houd ervan om buiten te zijn en alle collega’s zijn heel aardig.”

Leiding cruciale rol bij begeleiding

Michael en Rahim zijn begeleid begonnen in de regio Amsterdam bij de afdeling Glas en Gevel. Marcel: “Het is zó belangrijk om onze nieuwe collega’s vanaf het begin het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Daarbij zijn ze door onze leidinggevenden wegwijs gemaakt binnen de organisatie en van hen krijgen ze ook begeleiding bij alle werkzaamheden. Vooral tijdens de eerste paar maanden is er intensieve begeleiding nodig, maar dit ging al snel steeds beter. Ze zijn heel leergierig en ze konden uiteindelijk geheel zelfstandig aan de slag.” Frans vindt het mooi om te zien hoe goed Michael en Rahim hun weg hebben gevonden in de organisatie: “Wat goed helpt bij hun begeleiding is de ‘Harrie Helpt-training’ die onze leidinggevenden volgen. In deze training leer je hoe je SROI-kandidaten met extra ondersteuningsbehoefte, waaronder statushouders, een goede begeleiding biedt.”

Binnenkort beginnen Michael en Rahim zelfs aan de opleiding voor hun VCA-certificaat. Die is in het Engels beschikbaar. Marcel: “Michael en Rahim willen heel graag. Ze zijn allebei enorm enthousiast en daardoor ben ik dat ook. Én trots op hen!" 

Werken aan een inclusieve samenleving

2 personen kijken lachend in de camera

Met 95 verschillende nationaliteiten is Gom een afspiegeling van de samenleving. Diversiteit en inclusiviteit staan in onze organisatie dan ook structureel in de schijnwerpers. We nemen onze verantwoordelijkheid voor een werkomgeving waar gelijkwaardigheid en wederzijds respect het uitgangspunt zijn.

Lees meer over onze initiatieven op het gebied van inclusiviteit