Glazenwasser van het jaar verkiezing telt drie genomineerden van Gom Specialistische Reiniging  

Maar liefst drie medewerkers van Gom Specialistische Reiniging staan op 3 december in de finale van de verkiezing van glazenwasser van het jaar: Johan Schmitz, Luciano Scheffer en Pascal de Ridder. Het is de eerste keer dat de verkiezing deel uitmaakt van de uitreiking van de Golden Service Awards in de branche. Vijf glazenwassers zijn genomineerd voor de ‘Oscar’ van het vak. Hoog tijd daarom om - met enige hoogtevrees - de ladder te beklimmen voor een interview met alle drie.

Johan Schmitz: ‘Je bent eigen baas’

Met 29 jaar ervaring mag Johan Schmitz zich de meest ervaren van de drie noemen. De regio Brabant is zijn werkgebied, met Tilburg en Breda als hot spots. En na al die jaren is de lol van het werk er nog lang niet af. ‘Het is de vrijheid hè. Lekker buiten bezig zijn. Er plezier in hebben met je collega. Je bent eigen baas. En je hebt een stukje verantwoordelijkheid.’

Een goeie glazenwasser word je niet zomaar, weet Johan. ‘Ervaring maakt je beter. Maar tegenwoordig denken die jonge gasten dat ze al na een dag glazenwasser zijn. Het gaat om kwaliteit. Je werk netjes achter laten, de kozijnen netjes doen.’ Het is hem na al die jaren wel toevertrouwd, samen met vaste maat Dave Verschuren.

Veiligheid

Er is veel veranderd in de tijd. ‘Vooral door de tuckerwerkzaamheden. En we werken veel meer vanuit de hoogwerker. De laatste tien, vijftien jaar zijn we veel meer met veiligheid bezig. Ja, ik ben er ook bewust mee bezig. Vroeger was je jonger en keek je niet zo nauw. Maar dat verandert wel naarmate je ouder wordt.’

Dat Gom maar liefst drie finalisten levert verbaast Johan niet. ‘Welnee. Gom is gewoon een goed bedrijf. Je hebt bij Gom goeie collega’s die je uitleggen hoe het gaat.’ Toch is Johan verrast dat hij een van de drie is. ‘Ik stond er wel even van te kijken. Maar ik ben dan wel genomineerd, ik doe het niet alleen. Ik doe het samen met Dave.’

Luciano Scheffer: ‘Ik heb al een aardige stap gemaakt’

In vergelijking met Johan Schmitz komt Luciano Scheffer net kijken: hij heeft er ‘pas’ zes jaar op zitten als glazenwasser. Ambitieuzer is hij des te meer. ‘Ik heb het vak geleerd bij een kleiner familiebedrijf, maar daar waren te weinig doorgroeimogelijkheden. Een collega die ook naar Gom was gegaan, vertelde dat die kansen er bij Gom wel liggen.’ Zo begon hij vier jaar terug op de TU Delft. ‘Ik kwam er terecht in een groep van vier, met een meewerkend voorman. Met hem ben ik veel naar klanten geweest. Gekeken hoe het ging. En als hij er niet was nam ik het over. Maar na drie jaar was de uitdaging er een beetje vanaf. Dan heb je alle panden wel een paar keer gehad.’

Hogeschool Rotterdam

Samen met vaste collega Tony Cousinse is Luciano verantwoordelijk voor de locaties van Hogeschool Rotterdam. ‘Voorheen liep het daar niet zo goed. Het leek mij de ultieme uitdaging. Dus in die zin heb ik al een aardige stap gemaakt bij Gom.’

En het is mooi werk, zegt hij. ‘Ik heb ook in de beveiliging en de detailhandel gewerkt. Daar stond je weleens naar de klok te staren, hier vliegen de dagen voorbij.’ Wat maakt iemand tot glazenwasser van het jaar? Luciano: ‘Ik denk toch het klantencontact. Ik wil niet neerbuigend doen, maar het ramen wassen, het letten op de veiligheid, het omgaan met een hoogwerker kun je leren. Maar omgaan met klanten moet je liggen. Je moet duidelijk kunnen verwoorden wat er aan de hand is, je moet soms op je strepen kunnen staan als je denkt dat je in je recht staat, zonder je kop in de wind te gooien. Ik denk dat ik daar een voorsprong heb door mijn achtergrond in de detailhandel en de beveiliging.’

Pascal de Ridder: ‘Hoe langer je het doet, hoe beter je wordt’

Met zijn 17 jaar in het vak zit Pascal de Ridder qua ervaring mooi tussen zijn twee medefinalisten van Gom in. Eigenlijk was hij voorbestemd om met heel andere materialen in z’n handen te staan op de ladder. ‘Ik ben opgeleid als metselaar. [Lachend:] Maar je bent jong en eigenwijs hè. Ik ging werken bij een glazenwassersbedrijfje, en dat beviel meteen. Het is toch die vrijheid. Ik moet er niet aan denken dat ik ergens werk waar ik moet in- en uitklokken. En je komt haast overal.’ Vandaag is hij aan de slag op de bloemenveiling van Aalsmeer, een enorm complex. ‘Het is een nieuwe klant, het is de eerste keer. Het is wel even zoeken, maar met de goede begeleiding komen we er wel’, zegt hij op een toon van een vakman.

‘Een goeie glazenwasser is iemand die netjes werkt. Niet overal van die eilanden zoals wij dat noemen, hele stukken die vergeten zijn. Hoe langer je het doet, hoe beter je wordt. Ik heb het geluk gehad dat ik het vak heb geleerd van een paar mannen van de oude stempel. En je moet je meters kunnen maken. In vergelijking met vroeger staat er wel ietsje meer druk op. Maar over het algemeen komen we altijd aardig uit.’

Vooral de veiligheidsmaatregelen zijn sterk toegenomen. ‘Daar letten ze bij Gom wel op, dat je geen rare capriolen uithaalt. Ik kan niet anders zeggen dan dat veiligheid hier voorop staat.’ Ook Pascal staat niet te kijken van de ‘machtsgreep’ van Gom bij de eerste verkiezing. ‘Gom is een fijn bedrijf om voor te werken. Goed voor z’n personeel.’ Hij is nuchter over z’n eigen nominatie. ‘Ik doe m’n werk netjes, doe wat er gedaan moet worden. Nee, ik ga niet zeggen dat ik wel eventjes ga winnen.’

Bekijk de 1001 werkplekken van Gom

Ook op zoek naar een leuke werkplek?

Ben je ook op zoek naar een leuke werkplek? Kijk dan op onze vacaturesite:

Werken bij Gom