711. Dat is het aantal nieuwe schoonmakers dat namens Gom in 2020 gediplomeerd de werkvloer op is gegaan. Dat diploma betreft uiteraard de basisvakopleiding, de opleiding die deelnemers voorbereidt op een loopbaan in de schoonmaak. Dat aantal van 711 is om twee redenen opvallend. De eerste reden is dat Gom de enige van de top-5 schoonmaakbedrijven is die een plus in aantallen diploma’s noteert. Belangrijker nog is dat Gom de groei in opleidingen van de laatste jaren een vervolg geeft.
Het jaar van de coronacrisis was bijzonder, maar voor Gom geen reden om op de rem te trappen op het gebied van opleidingen. Als er iets duidelijk heeft gemaakt wat het belang van góed schoonmaken is, is het wel corona. Daarom is Gom er alles aan gelegen om nieuwe medewerkers zo snel mogelijk het vak te leren. Ook omdat opdrachtgevers het meenemen in hun aanbestedingen. ‘Het komt steeds vaker voor’, zegt Bettie van der Linden, bij Gom coördinator trainingen, kwaliteit en innovatie. ‘Dan wil een opdrachtgever uitsluitend gediplomeerd personeel. Of de klant stelt als eis dat binnen een jaar honderd procent van de medewerkers is opgeleid.’
Forse opmars
Inmiddels is Gom aan een forse opmars bezig. Waren er in 2013 nog 330 feestelijke uitreikingen voor Gom-schoonmakers, zes jaar later was het aantal al verdubbeld. In het coronajaar 2020 was Gom zelfs de absolute topscorer met diploma’s. Het aantal van 711 was maar liefst 240 hoger dan de runner-up op de ranglijst. Het hoge aantal geslaagden is mede te danken aan de vernieuwde basisvakopleiding.
Ontwikkeling van medewerkers
Ontwikkelen van medewerkers staat continu op de agenda bij Gom. Vakkennis en aandacht voor de medewerkers draagt in grote mate bij aan kwaliteit en resultaat voor de opdrachtgever. Maar ook voor de schoonmaker zelf is een opleiding en diploma van cruciaal belang. Zeker in een tijd waarin steeds meer eigen regie gevraagd wordt van medewerkers op het gebied van schoonmaak en persoonlijke ontwikkeling. Van medewerkers van de toekomst wordt verwacht regie van de carrière steeds meer in eigen hand te nemen. Het actief aanbieden en laten volgen van opleidingen maakt dit voor hen makkelijker.
Ram Baldev: ‘Begin dit jaar ben ik gestart als nieuwe schoonmaakmedewerker op de TU Delft. In juni kon ik beginnen met de BOS. Ik leerde meer over de nieuwste werkmethodes en over het goed omgaan met al het werkmateriaal. Daardoor voel ik me zekerder. Ook de positieve energie tijdens de trainingen was heel stimulerend. “Wees niet bang, je kan het!” zei trainer Brigitte een paar keer. Ik kreeg er een goed gevoel van. Ik doe mijn werk met aandacht en plezier, ben vriendelijk tegen iedereen. En mijn werkgever? Die is ook blij met mij, want hij heeft mijn contract onlangs verlengd.’
70.000ste diploma
Het basisdiploma bestaat sinds 2012. Sinds die tijd heeft examinator RAS al meer dan 70.000 gediplomeerden genoteerd. Die 70.000ste was toevallig ook een Gom-medewerker. Annabel Amers maakte vorig jaar maart dat ronde aantal vol. De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De theorie is er tegenwoordig niet alleen in het Nederlands, ook in het Engels, Arabisch, Turks en Spaans. Voor het praktijkgedeelte volgen deelnemers hun opleiding op een locatie van Gom.
De opleiding is overigens niet alleen voorbehouden aan de medewerkers die de dagelijkse schoonmaaktaken uitvoeren. Ook het voltallige directieteam van Gom is geslaagd voor de opleiding.
Benieuwd hoe Gom waardevol werkgeverschap vorm geeft?