Gom zet zich in om de impact op het klimaat te verkleinen
Lees hier meer over hoe wij dat doen.
Kruimelpad
- Home
- Gom Schoonmaak
- Over Gom
- Duurzaamheid
- Verkleinen impact klimaat
Schoonmaak main menu
Ook al nemen we als schoonmaakbedrijf juist vervuiling weg: ook onze activiteiten hebben impact op het milieu. Daarom zetten we ons in om de negatieve impact op het klimaat te verkleinen. Door initiatieven te ontwikkelen die circulair of klimaatneutraal zijn.
Als eerste schoonmaakbedrijf in Nederland stapte Gom over naar reinigingsmiddelen op basis van cradle to cradle. Sindsdien staan we niet stil. In samenwerking met leveranciers onderzoeken we continu nog betere circulaire oplossingen voor schoonmaakmachines, afvalzakken, materiaalwagens, kleding en afvalmanagement.
Hoe verkleinen we de impact op het klimaat?
In de circulaire economie is afval nooit meer een eindproduct, maar het beginstadium van iets nieuws. Dat is een even uitdagend als technisch complex uitgangspunt. Het vraagt veel creativiteit om afval te verwaarden. Iets waar de industrie nog veel research en development in moet investeren. Het vraagt ook overtuiging: de overtuiging dat ‘cradle to cradle’ de licence to produce voor ondernemingen wordt, of het eigenlijk al is in de visie van Gom. Daarom werken we er hard aan binnen onze MVO-projecten. We zijn nog niet overal even ver als we willen zijn. Maar de eerste ontwikkelingen zijn aansprekend.
Met Ecover, leverancier van schoonmaakmiddelen, investeerden we in de ontwikkeling van twee reinigingsmiddelen op ecologische basis: San Daily en Multi Daily. Het zijn middelen voor dagelijks gebruik, bestemd voor respectievelijk sanitair en interieur en vloeren. De zero-impact van beide middelen is gehonoreerd met het keurmerk cradle to cradle.
De Afvalscan die Gom sinds 2019 aanbiedt bij klanten geeft bedrijven inzicht in de afvalstromen en een advies over manieren om afval optimaal te scheiden en af te voeren, zodat het zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Het AFAS Circustheater in Scheveningen maakte al gebruik van de Afvalscan.
In een speciaal daarvoor geïntroduceerde fabriek in het Spaanse Zaragoza worden schoonmaakmachines opnieuw geprepareerd. Ook hiervoor werkt Gom nauw samen met haar leverancier. Daarbij maken we samen met onze klanten een juiste duurzame afweging of deze optie in de specifieke situatie past.
- Microvezeldoeken kunnen worden gemaakt van oude pet-flessen. Gom gebruikt deze doeken inmiddels al op een grote hbo-onderwijsinstelling.
- Gom test afvalzakken van granulaat, waarin gerecycled plastic wordt hergebruikt.
- Door kleinere afvalbakken te vervangen door grotere besparen we nog meer plastic.
Als een van de grootste spelers in de schoonmaakbranche ziet Gom volop mogelijkheden om met verduurzaming het verschil te maken. In de dagelijkse praktijk op de eigen werkvloer én binnen de dienstverlening aan klanten wordt structureel gekeken naar onder meer de reductie van CO2-uitstoot en het gebruik van materialen en middelen met zo min mogelijk chemische stoffen.
Zo maken we steeds meer gebruik van bijvoorbeeld biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en -verpakkingen (zoals flessen van suikerriet), energiezuinigere stofzuigers, milieuvriendelijke afvalzakken, cradle to cradle toiletpapier en rijden er bij Gom inmiddels 1.200 materiaalwagens rond, die grotendeels bestaan uit gebruikt plastic. Afgeschreven materiaalwagens worden standaard vervangen door duurzame exemplaren. Onze bijzondere aandacht gaat uit naar het samenbrengen van deelinitiatieven om uiteindelijk de totaalaanpak sterker neer te zetten. Op die manier maken we duurzaam ondernemen het nieuwe normaal voor onze sector.
Schoonmaken kan vaak ook niet zonder energie. Al is het maar de brandstof die nodig is voor het vervoer van medewerkers naar de werklocaties. Al onze auto’s hebben een A- of B-energielabel en zijn voorzien van een roetfilter. En in onze eigen gebouwen kiezen we consequent voor groene stroom. Verder maakt Gom Specialistische Reiniging in de binnenstad van Amsterdam gebruik van een elektrische bestelwagen.
Gom is ambassadeur van Made Blue
Duurzaamheid staat hoog op onze agenda. We willen daarom ook zuinig omgaan met water. Maar hoe bespaar je water als dat een onmisbaar onderdeel is van wat je doet?
Bij Gom proberen we al sinds 2008 met innovaties maximaal water te besparen. In 2021 bespaarden we zo al veertien miljoen liter. Maar we wilden meer. Als deelnemer aan het programma ‘Een Liter voor een Liter’ van Made Blue doneren we met samenwerkingspartner Tennant al sinds 2015 drinkwater aan mensen die dat hard nodig hebben. Die donatie hebben we nu zelfstandig verhoogd en gelijkgetrokken met onze totale waterbesparing.
Veertien miljoen liter schoon water is genoeg voor 1.944 mensen om te drinken, koken en wassen. Omdat het water voor gebruik niet meer hoeft te worden verhit, levert dit ook een fikse CO2-besparing op. En zeven miljoen plastic flesjes minder belanden in het milieu. Een prachtig resultaat en een voorbeeld voor andere schoonmaakbedrijven.
Lees meer
Meer over onze duurzame aanpak
Inclusieve samenleving
Met 95 verschillende nationaliteiten is Gom een afspiegeling van de samenleving. Diversiteit en inclusiviteit staan in onze organisatie dan ook structureel in de schijnwerpers.
Zorg voor eigen medewerkers
Gom wil voor medewerkers een waardevolle werkgever zijn, ook voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij ondersteunen hun in elke fase van hun loopbaan.
Klantcase: Verduurzamen bedrijfsvoering
Niet alleen kijken wij bij onszelf en leveranciers hoe we het milieu minder kunnen belasten, ook dragen wij bij aan de MVO-doelstellingen van opdrachtgevers. Een voorbeeld zie je terug in onderstaande video bij onze opdrachtgever Dura Vermeer
Duurzaam vloerenonderhoud
Naast de kwaliteit is ook duurzaamheid voor vloeronderhoud steeds belangrijker. Onze specialisten delen tips en aandachtspunten.
Meer weten of heb je vragen?
Wil je meer weten over hoe wij de impact op het klimaat verkleinen of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.
Je kunt ook contact opnemen met Dirk van Hedel via dvhedel@gom.nl of 06 83 18 44 11