Blog | De rally voor het klimaat
Ik zal het eerlijk bekennen. In die hele discussie over duurzaamheid die gaande is denk ik ook weleens: waar moeten we in hemelsnaam beginnen? Stikstof. CO2-reductie. De plastic soup. Bodemuitputting. Het is zo breed, zo veel, zo mondiaal. Op zo’n moment voel je je weleens machteloos. Bij mij duurt dat gevoel nooit heel lang. Ik haal me dan altijd een denkbeeldige vraag voor de geest die mijn dochter mij over twintig jaar zou kunnen stellen: mam, wat heb jij er toen aan gedaan om dit te voorkomen, op een moment dat de mensheid er nog iets aan kon doen?
Accepteren dat het klimaatprobleem niet in één keer de wereld uit is, is misschien wel het belangrijkste. Het gaat stap voor stap. Of nee: stapje voor stapje, met kleine initiatieven. Ieder stapje, ieder initiatief is er één op weg naar een toekomstbestendige wereld. Zeker zo belangrijk is het om die ‘sense of urgency’ over te dragen op de toekomstige generaties. Als ik voor m’n werk weleens op scholen kom waar overal plastic rondslingert is mijn eerste gedachte: zo, hier valt nog wel iets te winnen!
Ik snap dat voor een doelgroep van 18, 19 of 20 jaar Instagram, NikkieTutorials, Fortnite en Stuk TV véél leuker zijn dan je verdiepen in het klimaat. Niet iedereen is zo bevlogen als Gretha Thunberg. Maar juist die doelgroep méé krijgen is essentieel. Zij zitten na hun studie over een paar jaar op een positie waar ze echt verschil kunnen maken. Zij krijgen straks een baan, een inkomen en een gezin en worden nog veel meer consument dan ze nu al zijn. Alleen: die doelgroep enthousiasmeer je niet met doempreken, die moet je anders benaderen. Daarom ben ik trots op het initiatief dat we op vier grote scholen uitrollen, de Plastic Rally.
Heel in het kort: op Zadkine, Albeda, Inholland en Hogeschool Rotterdam stimuleren we studenten zoveel mogelijk doppen van plastic flesjes in te zamelen. Wie na een maand de meeste doppen heeft ingezameld, wint. Voor die onderwijsinstelling laten we alle doppen omsmelten tot een designbankje dat een prominente plek in het gebouw krijgt. Twee vliegen in één duurzame klap. Een wedstrijdelement doet het altijd goed bij deze doelgroep, dus aandacht is verzekerd. En door de doppen te recyclen, creëren we het inzicht dat afval niet in verbrandingsovens hoort maar grondstof moet kunnen zijn voor iets nieuws
Natuurlijk, het is ‘maar’ een actie onder vier scholen. Slechts één maand in de tijd, tijd die we hard nodig hebben. Maar dit mondiale probleem oplossen kan alleen maar in heel kleine stapjes, zoals met deze Rally. Net zoals we vorig jaar bij Gom Onderwijs de Trash Roulette introduceerden, ook om afval te beperken. Net zoals we het Behavior Learning Lab lanceerden, bedoeld om met onderwijspartners na te denken over vervuiling.
Moraal van dit blog: laat je als consument, als bedrijf, als school, als zorginstelling of wat dan ook niet ontmoedigen door dat veel te grote klimaatprobleem. Dat kan jij in je eentje toch niet de baas. Laten we allemaal dat kleine stapje zetten. En als je een stimulans nodig hebt, verplaats je dan ook in die denkbeeldige situatie ergens in 2040. Als je in gesprek bent met een zoon, een dochter, een kleinzoon of een kleindochter die tegen jou zegt: ‘Goed dat jullie toen net op tijd zijn geweest om iets aan het klimaatprobleem te doen.’ Ik wens iedereen veel succes!
Mieke Sprinkhuizen
senior accountmanager Gom Onderwijs