Dementie vraagt om expertise, ook in de schoonmaak

Ben je een instelling die mensen met dementie opvangt? En vraag je je af hoe een schoonmaakbedrijf in de zorg omgaat met volksziekte nummer één op de werkvloer? Die vraag is heel terecht. Schoonmaken in de directe nabijheid van mensen met dementie vraagt om bijzondere kwaliteiten van medewerkers. Kwaliteiten die alles te maken hebben met kennis en vaardigheden. Gom Zorg onderkent het belang om schoonmakers goed voor te bereiden op zo’n omgeving. Daarom heb je bij ons de zekerheid van schoonmakers die op verschillende scenario’s zijn getraind en voorbereid.

een medewerkster van Gom Zorg staat met een vloerwisser in de hand een praatje te maken met een oudere dame in rolstoel, die een hondje op schoot heeft

In de veelheid van ziektebeelden die onder dementie vallen, zijn gemeenschappelijke kenmerken in gedrag te herkennen. Vergeetachtigheid, dingen dubbel of juist niet doen, spullen kwijtraken of niet meer uit de woorden kunnen komen, agressief gedrag: zorgmedewerkers zijn ervoor opgeleid. Schoonmaakmedewerkers hebben meestal geen zorgachtergrond. Maar ook zij komen regelmatig met je cliënten en bewoners in contact.

Het is de reden dat we hier extra aandacht aan schenken bij onze medewerkers die aan de slag gaan in instellingen met dementerenden, ouderen, ggz-cliënten of gehandicapten.

NEEM CONTACT MET ONS OP         Meer weten over de inhoud van onze trainingen in de zorg?

Training op maat

Schoonmaakmedewerkers die aan de slag gaan in instellingen waar mensen met dementie worden verzorgd, volgen eerst een - aanvullende - training op maat. In theorie en in praktijk informeren we hen over de kwetsbaarheden en ziektebeelden die voorkomen. In de training is er veel aandacht voor communicatie, agitatie en agressie, onbegrepen gedrag, benadering en bejegening. Zo gaat een schoonmaker van Gom Zorg bewust en zelfverzekerder aan het werk. Om, als het nodig is, op de juiste wijze te reageren en signaleren. Passend bij de mens achter de cliënt. En passend bij de zorgvisie die je instelling hanteert.

Een verlengstuk van je eigen zorgmedewerkers

een medewerkster van Gom Zorg schikt de bloemen die op tafel staan bij een oudere dame en kijkt haar lachend aan

De medewerkers van Gom Zorg komen veelvuldig met cliënten in contact. En omdat we hechten aan vaste gezichten voor elke afdeling, kennen schoonmakers cliënten en bewoners vaak bij naam. Ze herkennen hun gedrag. En het valt hen op als dat gedrag afwijkt van andere situaties. Dat maakt een schoonmaakmedewerker van Gom Zorg automatisch een verlengstuk van je eigen zorgteam. Ook wij zijn er om te signaleren ter ondersteuning van het zorgpersoneel.

Schoonmaken en dementie: veiligheid is nummer 1

Zorgmedewerkers weten dat de eigen veiligheid essentieel is in de omgang met mensen met dementie. Schoonmakers van Gom Zorg weten het ook. In de praktijkgerichte training zijn ze voorbereid op uiteenlopende situaties waarin escalatie kan dreigen als er niet goed wordt gereageerd.

  • Een bewoner bijvoorbeeld niet corrigeren als hij of zij ergens ten onrechte van overtuigd is.
  • Geen ongewenst gedrag uitlokken door een bewoner te triggeren met geluid of handelingen.
  • Of een bewoner een eenvoudige handeling laten verrichten als hij of zij er gelukkig van wordt om even mee te helpen.

Simpele voorbeelden die duidelijk maken dat we ons aanpassen aan je bewoners. En niet andersom. We zijn bij hen te gast immers. En zo gedragen we ons ook.

Wat maakt Gom tot een specialist voor jouw zorginstelling?

  • Ervaring bij opdrachtgevers met dementerende cliënten.
  • Getrainde schoonmaakmedewerkers bij en in de omgeving van dementerenden.
  • Sociaal hart: we dragen als mensgerichte specialist bij aan de zorg voor en kwaliteit van leven van mensen die afhankelijk zijn van een ander.
  • Bekend met het belang van schoonmaak in omgevingen waarin het gaat om het leven van mensen, zoals zorginstellingen.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel, bijvoorbeeld om afwijkend gedrag te signaleren of vriendelijk toezicht te houden.
Portretfoto van Marieke Steltenpool, projectmanager Gom Zorg

Wil je meer weten over hoe wij omgaan met dementie in de zorg?

Neem dan contact op met Gom Zorg, wij vertellen je er graag meer over. Laat jouw gegevens achter in het contactformulier, dan bellen wij je terug.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Of neem zelf contact op met Marieke Steltenpool, dé specialist op het gebied van trainingen en de onderwerpen die hierin worden behandeld. Dit kan telefonisch via 06 22 03 70 63 of per e-mail naar msteltenpool@gom.nl.